Literatuur
- Monde, N. van der, Geschied- en Oudheidkundige Beschrijving van de Pleinen, Straten, Stegen, Waterleidingen, Wedden, Putten en Pompen der Stad Utrecht. Deel II. Utrecht (Van der Monde), 1845; ongewijzigde herdruk Zaltbommel (Europese Bibliotheek), 1971. [380 blz. ISBN -]. Hierin "Wijde Watersteeg": blz. 267-273 ("Voorts getuigt nog het groote hechte steenen gebouw Trappenburch aan de N.Z. der Wijde Watersteeg, in 1523 door de Wed. Foeyt bewoond, nevens overblijfselen der grondvesten van oude muurwerk in de menigvuldige poortjes aanwezig, van den aanzienlijken stand die deze streek bewoonden, alsmede van de aaneenschakeling der huizen, welke hier stonden.").
- Hazewinkel, H.C., "Lakmoesindustrie in Oud-Utrecht". In: Jaarboekje van Oud-Utrecht, 1928, blz. 168-194 (met o.a. overzicht industrieën Achter Twijnstraat en Twijnstraat aan de Werf. In 1801 moet 'Johannes Altheer, de boekhandelaar-lakmoesfabrikant' na een proces wegens overlast zijn bedrijf aan de 'Achtertwijnstraat' sluiten. Hij "zag uit naar een ander gebouw, om zijn bedrijf naar over te brengen en vond dat in een huis aan de Waterstraat bij de Jacobikerk, 'Trappenburg'genaamd (voetnoot 3: Nog heden kunt ge het huis met zijn oud gevelsteentje daar zien), dat zijne middelen hem verooloofden te koopen". Ditmaal met toestemming verhuist hij in 1801 zijn lakmoesfabriek naar Trappenburg. In 1806 (of 1807) blijkt het bedrijf daar alweer gesloten.)
- Werkgroep gevelstenen, "Het Huis Trappenburch", in: Maandblad Oud-Utrecht, 1979, blz. 156-158 (Het artikel bevat veel informatie over het huis en zijn oudere bewoners. "Het erf achter Trappenburch was zeer uitgestrekt, wat ook op hoge ouderdom van de hofstede wijst. Binnen het blok Watersteech, 't Sand, Weerdsingel en Groenesteech nam het vrijwel de gehele ruimte in beslag. Het noordelijke deel werd later genoemd het gemeene Loyerserff'. [...] In 1883 is hier het beroemde Oranje-Park aangelegd").
- "Waterstraat e.o.". In: Archeologische en Bouwhistorische Kroniek Gemeente Utrecht, 1974-1975, blz. 31-35 (Betreft opgraving in dit hele gebied. "Begonnen als een onderzoek naar een groot, laat-middeleeuws huis, werd al spoedig een houten beschoeiing evenwijdig aan de Waterstraat gevonden", maar het middeleeuwse huis komt verder niet meer voor in het verslag)